miercuri, 13 ianuarie 2010

Franarea de urgenta si evitarea la 50 km

Aceasta proba urmareste invatarea unei tehnici de franare foarte puternica si ocolire a unui obstacol (jalon) pentru cazuri extreme de evitare a unui accident in trafic.
In aceasta proba motociclistul se indreapta spre jalonul care trebuie evitat in treapta a treia cu o viteza de cel putin 50 km/h. Inainte de a ajunge la jalon balanseaza motocicleta pentru evitarea jalonului si franeaza puternic, dupa care revine la traseul initial. Franarea se face cu ambele sisteme de franare, frana de mana (actioneaza pe roata de fata) si frana de picior (pe roata din spate). Inainte de a actiona frana de picior se trece intr-o treapta inferioara de viteze pentru a intra si in frana de motor. Este foarte important sa controlam franarea in asa fel incat sa nu blocam nici una din rotile motocicletei pentru a nu intra in derapaj. De aceea este bine sa trecem intr-o treapta inferioara de viteze si sa eliberam maneta de ambreiaj (astfel nu se blocheaza roata din spate).
ATENTIE - un astfel de exercitiu este foarte periculos pe un carosabil ud.
Trebuie sa fim foarte atenti pentru a reusi sa slabim forta de franare pe roata care observam ca se blocheaza inainte de a intra in derapaj.
                                                   SCOALA DE SOFERI TIMISOARA